Translate

pondělí 28. března 2016

Upřímnost: Slova, která dokáží vše!


Co je to vlastně upřímnost? Upřímnost je vyslovená myšlenka okamžitě bez většího rozmýšlení. V upřímnosti nezáleží na citlivosti projevu, ale na obsahu výroku a zacházení a odbočování od tématu je tu tabu. Existuje vůbec upřímnost? Stoprocentní určitě ne.

Vždy se najde něco, co bychom nikomu nechtěli povědět. I když se snažíme být otevření, vždy ve skrytu duše něco zůstane jenom pro nás.

S upřímností se každý velice často setkáváme. Leč někdy i neradi, bez ní by svět byl jedna velká přetvářka. Existují lidé, kteří jsou upřímní, a další, kteří upřímně občas něco poví. První skupina většinou s tím nemá problémy, ty jsou buď bolestivě upřímní, nebo taktně upřímní. Druhá skupina lidí patří spíše mezi ty lidi, kteří upřímností hodně ublíží. Od člověka, který je povětšinu svého života a Vašeho přátelství upřímný, to čekáte, jste na to zvyklí. Od člověka, který je značně uzavřený či méně upřímný, tak od něj je to mnohdy neobvyklé slyšet. Nejde o upřímnost jako takovou, ale o podání svého názoru! Špatně řečená upřímná myšlenka a kritika je bolestivější, než kdejaká fyzická rána.

Dobře podávané upřímnosti si většinou ceníme, jelikož víme, že dotyčný netají nic většího a víme, co si o nás myslí. Někdy je lepší nevědět. Občas člověk vyřkne myšlenku tak, že toho druhého to pobouří a následně nemůže informaci uvěřit. Není určitě příjemné, když Vám někdo řekne něco nepříjemně upřímného v době, kdy si myslíte, že jste svod veškerých problémů kolem Vás. Hodně lidí chtějí být upřímní, ale jakmile se jim začneme svěřovat, zalezou do svého psychologického krunýře. Touží-li lidé po upřímnosti, proč pak sami zalezou, když na scénu přichází upřímnost? V dnešním světě nastává otázka, i mimo filosofy, zda být upřímný, nebo ne. S převelikou lživostí to nikam nedotáhne člověk. Možná ano, ale následky jsou někdy tak drastické, že celý proces lhaní byl naprosto zbytečný. Přílišná upřímnost, v nesprávnou chvíli bolí stejně jako lež, ale nenese si to takové důsledky. S upřímnosti Vám lidé nepřestanou věřit, z lhaní většinou ano. Latentní myšlenky jsou myšlenky na nic. Názor se tvoří pomocí myšlenek, ale když je budeme skrývat, tak nemusíme ani myslet a ani žít.

 Z toho vychází, že zlatou střední cestou je taktní upřímnost. Co je to taktní upřímnost?

 Taktně se chovat, znamená vědět, co kdy, v jaké situaci dobře říci. Spojí-li se to s upřímností, pak nastává chvíle, kdy myšlenky jsou místní, a omalené. Netaktní upřímný člověk, velice rád, nebo i nechtěně užívá sarkazmu. Sarkazmus nemá být vtipný, od toho je tu ironie, a také lidé se tomu ani většinou nesmějí. Může se stát, když je člověk sarkastický a netaktně upřímný, že nastane recese v řadách přátel. Člověk, který je opuštěný, bez přátel, je většinou v očích ostatních lidí, nespolečenský, nýbrž nemá cenu ho ani kontaktovat. Upřímnost nemá jen dočasné následky! Dvakrát měř, jednou řeš, to platí i u toho, co řeknete. Člověk, který řekne ihned to, co má na srdci, by měl být rozvážný, a to je klíčem k úspěšné upřímnosti. Nechovat se jako buran, který nepřemýšlí nad tím, co právě říká! Někdy jsou upřímní lidé ,,na zabití,'' ale s tím se musí počítat, pokud nechceme být obelháváni. Lepší je někdy mlčet, nežli povědět velkou pravdu, a někdy je zase lepší povědět velkou pravdu a nemlčet,
 musíte jen odhadnout správný čas a správně to podat a vyslovit!

 A co Vy? Snášíte upřímnost lépe, než malou lež

Žádné komentáře:

Okomentovat